Om vägen till Liljevalchs en presentation av mitt liv!

Min första teckning i skolan, den tog min fröken. Alla visste att min mor målade, men inte att morbror målade, moster målade, mormor målade och morfar var målarmästare och det var mor också. Alla såg att det fanns en liten ådra för det konstnärliga och trodde väl att jag skulle gå på konstskola, till och med min lärare på realskolan ville köpa en stor målning av mig till Österportskolan i Ystad (jag ville inte sälja den) trodde på ett liv för mig som konstnär.Men min väg fick inte bli så enkel.Far ville jag skulle ha ett rejält yrke som jag kunde försörja mig på, och jag läste till maskiningenjör och tänkte att jag skulle ta över smedjan i Hannas efter far och farfar som båda var smed mästare, men det visade sig att smedjan skulle min bror ha.Jag tog min examen 1975 och flyttade till Malmö, på min fritid målar jag och går kvällskurser på Skånska Målarskolan, samma skola som min mor gått 30 år tidigare. På dagarna arbetar jag som försäljningsingenjör och säljer bl.a expansionssystem till värmeanläggningar. 1981 träffade jag Bosse min man och vi gifte oss i oktober samma år. Året efter åkte vi till Saudi-Arabien där vi stannade i 3 jättespännande år. 1983 började jag måla på heltid efter ha fått sparken som ventilationskonstruktör eftersom jag var kvinna och i Saudi-Arabien fick en kvinna inte ha ett manligt yrke. Min första utställning ägde rum på hotel Oberoi i Dammam i regi av IWG (International Womens Group). Mitt första beställningsarbete var en porträttmålning av en indisk kvinna vilket sen följdes av fler porträttmålningar bl.a av kungafamiljen. Jag sålde en hel del tavlor som idag är spridda över världen bl.a i Libanon, England, USA, Canada, Filippinerna, Indien, Pakistan m.fl.1985 återkom vi till Sverige och köpte det gamla Tingshuset i Hammenhög och mitt företag Glada Tingshuset startades. Här visar jag upp min konst samt erbjuder inramningsarbeten till allmänheten. I oktober 1985 åkte Bosse och jag till Stockholm första gången för att lämna in 5 st av mina verk för bedömning till Liljevalchs Vårsalong, i december fick vi åka upp igen för att hämta hem tavlorna.
Vårsalongen är Sveriges största jurybedömda utställning och att komma med där, är som att vinna högsta vinsten på Bingo Lotto, ett av problemen är min mångsidighet, då de inlämnade verken vid bedömningen skall tilltala juryn vad det gäller kvalité, sinnesstämning och finna väg till deras hjärta just vid den stunden dom gör sin bedömning.
Så valet emellan vilka verk du skall välja för bedömning är ett lotteri. Skall det vara olja eller akryl eller kanske akvarell varför inte litografier. Eftersom jag inte har tur i spel så har nitlotten fallit ut och våra körningar till Stockholm har blivit många under årens lopp. Upp och lämna, upp och hämta. Vi har faktiskt aldrig besökt Stockholm sommartid men i oktober och december vet vi precis hur det ser ut. När jag i år öppnade kuvertet från Liljevalchs trodde jag inte min ögon, jag var säker på att dom hade skrivit på fel rad men när jag läste följebrevet, där jag hälsades välkommen till Vårsalongen kunde varken Bosse eller jag hålla glädjetårarna borta.Att jag skulle måla har funnits där i hela mitt liv fast i stunder av alla motgångar har jag undrat över mitt val av yrke. Nu har jag efter alla dessa år fått ytterligare en bekräftelse på att vara på rätt väg. För mig känns det som att stå på tröskeln till ett nytt rum. Jag vet inte vad som väntar mig där. Att bli antagen på Liljevalchs
efter 17 år kom som en bekräftelse över min eventuella tvekan att ha blivit konstnär.

Konstnär
Brit Mari Billström
Glada Tingshuset
276 50 Hammenhög
0414-440445

 

   
  Tillbaka